Momentum Projekt | Főbb kutatási eredmények

A MOMENTUM Projekt egyik első kulcsfontosságú lépése az volt, hogy az Euricse vezetésével kutatást végeztek a fiatal migráns nők szakképzéshez és a munkaerőpiachoz való hozzáférésének akadályairól, valamint a kulcsfontosságú érdekelt felek közötti együttműködés szintjéről.

Az adatokat a projekt 5 partnerországában ( Görögország, Olaszország, Spanyolország, Portugália és Magyarország ) gyűjtötték össze. Az elemzés eredményeit egy teljes jelentésben mutatták be, amelyet a következő projekttevékenységek során használnak majd fel az egyes országok érdekelt feleinek bevonásával egy együttműködési keretrendszer kidolgozása és tesztelése érdekében.

A kutatási jelentés tartalmazza az elsődleges kutatási tevékenységek eredményeit, valamint az egyes országok migrációval, foglalkoztatással és integrációval kapcsolatos kontextusára vonatkozó információkat. A megállapítások 52 harmadik országbeli nővel készült mélyinterjún, 5 a migránsok/menekültek alulról szerveződő egyesületeinek képviselőivel tartott fókuszcsoporton, 5 a szakképzési szolgáltatók képviselőivel tartott fókuszcsoporton, 25 amelyeket az állami foglalkoztatási szolgálatok képviselőivel készített interjún, valamint 91, a társadalmi vállalkozással és érdekelt munkáltatóval körében végzett felmérés válaszain alapulnak.

A megállapítások két fő részre tagolódnak: a harmadik országbeli nők előtt álló akadályok és az érdekelt felek közötti együttműködés szintje. A legfontosabb akadályok közül néhányat a készségek hiánya, az alacsony motiváció, a trauma és a befogadásnak a migránsok kizárólagos felelősségeként való felfogása jelentett. Az elemzés rávilágít arra, hogy a készségfelméréseket a harmadik országbeli nőkre szabottan kell megtervezni, valamint arra, hogy a meglévő vagy megszerzett készségeket bizonyítványok révén hivatalosan is el kell ismerni. Emellett fontos információkkal szolgál a piacon ma szükséges kemény és puha készségekről.

Az akadályok azonosítása és elemzése, valamint néhány bevált gyakorlat jelentős betekintést nyújt az akadályok megszüntetését célzó intézkedések megtervezéséhez. Ami a különböző érdekelt felek közötti együttműködést illeti, minden országban különböző jellegű - formális vagy informális - hálózatok jönnek létre konkrét vagy közös problémák és esetek megoldására, amelyek többszörös előnyökkel járnak az érdekeltek számára. A kutatás által azonosított egyik korlát azonban az, hogy a szinergiák többsége projektalapú, és a végrehajtás befejezése után megszűnik.

A jelentést benyújtották az EU finanszírozási hivatalának, és a hivatalos jóváhagyást követően az összes összegyűjtött adatot tartalmazó jelentés nyilvánosan hozzáférhető lesz.

Previous
Previous

Tájékoztató: Minden amit tudnod kell a MOMENTUM Projektről

Next
Next

MOMENTUM meeting in Santander!