Momentum Projekt kutatási jelentés…Hamarosan!

A Momentum projekt kutatási jelentése hamarosan elérhető lesz a nyilvánosság számára. A kutatási anyag, a 2. munkacsomag ("A fiatal harmadik országbeli fiatal nők számára nyújtott szakképzési és foglalkoztatási támogatással kapcsolatos akadályok és kihívások feltérképezése és kezelése a társadalmi vállalkozások bevonásával") záró eredménye, amely bemutatja a projekt 5 országában - Görögországban, Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Magyarországon - végzett kutatás eredményeit, és megalapozza a 3. munkacsomag („Több érdekelt fél együttműködésével egy keretrendszer létrehozása és kísérleti tesztelése a fiatal harmadik országbeli nők munkaerőpiaci integrációjának strukturális akadályainak felszámolása érdekében") végrehajtását.

A 2. munkacsomag végrehajtása érdekében az EURICSE kutatási módszertant és iránymutatásokat dolgozott ki az 5 országban működő partnerek számára az adatgyűjtési tevékenységek elvégzéséhez. Az összes adatot rögzítették, angolra fordították, anomizálták és megosztották az EURICSE-vel, amely az adatok elemzését és a jelentés elkészítését elvégezte.

A jelentés tartalmazza az elsődleges kutatási tevékenységek eredményeit, valamint az egyes országok kontextusában a migráció, a foglalkoztatás és az integráció kérdésével kapcsolatos információkat. A kutatási eredmények 52 harmadik országbeli nővel készített mélyinterjú, 5 az alulról szerveződő migráns/menekült egyesületek képviselőivel tartott fókuszcsoport, 5 a szakképzési szolgáltatók képviselőivel rendezett fókuszcsoport, 25 az állami foglalkoztatási szolgálatok képviselőivel készített interjú, valamint 91 társadalmi vállalkozás közreműködésével készített felmérés válaszainak elemzésén alapulnak.

A megállapítások két fő részre tagolódnak: a harmadik országbeli nők előtt álló akadályok és az érdekelt felek közötti együttműködés szintje.

Az akadályok kapcsán az eredmények azt mutatják, hogy az akadályok sokrétűek és különböző jellegűek. Számos, az egyes nőkkel kapcsolatos nehézséget találtak, mint például a készségek hiánya, alacsony motiváció vagy traumák jelentléte. Ugyanakkor számos külső és kontextushoz kapcsolódó akadályt is azonosítottak, mint például a befogadás felfogása, mint olyan folyamat, amely a migránsoktól kizárólag az új társadalomhoz való alkalmazkodást követeli meg, valamint a migráns népesség alacsony képviselete. Az adatok elemzése mindazonáltal jó gyakorlatokat tárt fel, amelyek elősegítik az integrációt. Az akadályok azonosítása és elemzése a jó gyakorlatokkal együtt jelentős betekintést nyújt az akadályok megszüntetését célzó intézkedések megtervezéséhez.

Az adatok elemzése emellett rávilágít arra, hogy a készségfelméréseket a harmadik országbeli nőkre szabottan kell megtervezni, és hogy a meglévő vagy megszerzett készségeket bizonyítványok révén hivatalosan is el kell ismerni. Az elemzés fontos információkkal szolgál továbbá a piacon ma szükséges készségekről, mind a szakmai és technikai, mind a szociális készségekről.

Ami a különböző érdekelt felek közötti együttműködést illeti, minden országban különböző jellegű - formális vagy informális - hálózatok jönnek létre, hogy konkrét vagy közös kérdésekkel és esetekkel foglalkozzanak, és ezek többféle előnnyel járnak az érdekeltek számára, például a szakpolitikákról való tájékozódás, az erőforrások és ötlet megosztás, az érdekérvényesítés, a szinergiák kialakítása stb. tekintetében. A kutatás által azonosított egyik probléma az, hogy a együttműködés többsége projektalapú, és a végrehajtás befejezése után megszűnik. A közintézmények jelentős támogatását és a projektek eredményeinek fenntarthatóságát célzó intézkedéseket jelölték meg e korlátozás leküzdésének fő módjaként.

Hamarosan új információkkal jelentkezünk …

A MOMENTUM projekt (amelyet az Európai Unió Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapja finanszíroz) fő célja, hogy javítsa a fiatal harmadik országbeli állampolgárok - különös tekintettel a 18-35 éves menekült nőkre - szakképzéshez és munkaerőpiaci lehetőségekhez való hozzáférését, csökkentve az előttük álló strukturális és kulturális akadályokat, a kulcsfontosságú érdekelt felek közötti jobb együttműködés révén

Previous
Previous

MOMENTUM meeting in Santander!

Next
Next

Mapping obstacles and needs