Momentum | Βασικά ερευνητικά ευρήματα

Ένα από τα πρώτα βήματα του έργου MOMENTUM ήταν η διεξαγωγή έρευνας σχετικά με τα εμπόδια στην πρόσβαση στην επαγγελματική κατάρτιση και την αγορά εργασίας που αντιμετωπίζουν οι νέες μετανάστριες και προσφύγισσες και το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των βασικών ενδιαφερόμενων φορέων. Επικεφαλής της έρευνας ήταν η EURICSE, ενώ όλοι εταίροι συνέβαλαν με τη συλλογή δεδομένων από τη χώρα τους.

Τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν στις 5 χώρες εταίρους του έργου: Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ουγγαρία. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης παρουσιάστηκαν σε μια πλήρη έκθεση, η οποία θα αποτελέσει τη βάση για το σχεδιασμό των επόμενων δραστηριοτήτων του έργου και συγκεκριμένα για τη διαμόρφωση ενός πλαισίου διατομεακής συνεργασίας.

Η ερευνητική έκθεση περιλαμβάνει τα ευρήματα των πρωτογενών ερευνητικών δραστηριοτήτων, καθώς και πληροφορίες για το πλαίσιο κάθε χώρας σε σχέση με το ζήτημα της μετανάστευσης, της απασχόλησης και της ένταξης. Τα ευρήματα βασίζονται στην ανάλυση 52 σε βάθος συνεντεύξεων με γυναίκες υπηκόους τρίτων χωρών, 5 ομάδων εστίασης με εκπροσώπους ενώσεων μεταναστών/προσφύγων βάσης, 5 ομάδων εστίασης με εκπροσώπους παρόχων επαγγελματικής κατάρτισης, 25 συνεντεύξεων με εκπροσώπους δημόσιων υπηρεσιών απασχόλησης και 91 απαντήσεων σε ερωτηματολόγιο απευθυνόμενο σε επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας.

Τα πορίσματα οργανώνονται σε δύο κύρια μέρη: τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες υπήκοοι τρίτων χωρών και το επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων μερών. Μερικά από τα βασικά εμπόδια που προέκυψαν περιλαμβάνουν την έλλειψη δεξιοτήτων, τη χαμηλή κινητοποίηση, την ύπαρξη ψυχικού τραύματος και την αντίληψη της ένταξης ως ευθύνη μόνο των μεταναστών και των προσφύγων. Η ανάλυση υπογραμμίζει την ανάγκη σχεδιασμού αξιολογήσεων των δεξιοτήτων προσαρμοσμένων στις γυναίκες υπηκόους τρίτων χωρών και την ανάγκη επίσημης αναγνώρισης των υφιστάμενων ή αποκτηθεισών δεξιοτήτων μέσω πιστοποιητικών. Παρέχει επίσης σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τις δεξιότητες που απαιτούνται στην αγορά σήμερα.

Ο εντοπισμός των εμποδίων και η ανάλυσή τους, σε συνδυασμό με εντοπισμένες καλές πρακτικές, παρέχουν σημαντικές πληροφορίες για τον σχεδιασμό δράσεων για την άρση αυτών των εμποδίων. Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ διαφορετικών ενδιαφερόμενων μερών, η έρευνα υποδεικνύει ότι δημιουργούνται δίκτυα σε όλες τις χώρες διαφορετικού χαρακτήρα - επίσημου ή ανεπίσημου - για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων ή κοινών ζητημάτων και περιπτώσεων και έχουν πολλαπλά οφέλη για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Ωστόσο, ένας από τους περιορισμούς που εντοπίστηκαν είναι ότι οι περισσότερες από τις συνέργειες γεννιούνται με την έναρξη πρότζεκτ και σταματούν μετά την ολοκλήρωση της υλοποίησής τους.

Η έκθεση έχει υποβληθεί στην αρμόδια υπηρεσία της ΕΕ και θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μαζί με όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μετά την επίσημη έγκριση.

Previous
Previous

Fact Sheet: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το MOMENTUM

Next
Next

Συνάντηση του MOMENTUM στο Santander της Ισπανίας